Ιστορικό

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους.
Το Φεστιβάλ είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Στα πλαίσια του πρώτου μαθητικού φεστιβάλ παρουσιάστηκαν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων της σχολικής εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο) και έργα τα οποία εντάχθηκαν σε κάποια σχολική δραστηριότητα ή σε κάποιο διαθεματικό/διεπιστημονικό σχέδιο εργασίας (project).


Το φεστιβάλ μεταδόθηκε ζωντανά από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Συνδεθείτε εδώ για να παρακολουθήσετε το βίντεο.Στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας παρουσιάστηκαν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων της σχολικής εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο) και έργα τα οποία εντάχθηκαν σε κάποια σχολική δραστηριότητα ή σε κάποιο διαθεματικό/διεπιστημονικό σχέδιο εργασίας (project).

Το φεστιβάλ μεταδόθηκε ζωντανά από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Συνδεθείτε στην βιντεοθήκη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για να παρακολουθήσετε:Στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας παρουσιάστηκαν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων της σχολικής εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο) και έργα τα οποία εντάχθηκαν σε κάποια σχολική δραστηριότητα ή σε κάποιο διαθεματικό/διεπιστημονικό σχέδιο εργασίας (project).

Tο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας διεξήχθη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, παράλληλα: στο Ηράκλειο, στο Αγρίνιο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο και στα Χανιά


Το φεστιβάλ μεταδόθηκε ζωντανά από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Συνδεθείτε στην βιντεοθήκη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για να παρακολουθήσετε:Το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Απριλίου 2014.

5792 μαθητές και 649 εκπαιδευτικοί από 330 σχολεία, παρουσίασαν 609 έργα!Το φεστιβάλ μεταδόθηκε ζωντανά από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Συνδεθείτε στην βιντεοθήκη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για να παρακολουθήσετε:Το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας πραγματοποιήθηκε στις 2 - 4 Απριλίου 2015.
7160 μαθητές και 914 εκπαιδευτικοί από περισσότερα από 500 σχολεία παρουσίασαν 806 έργα!


Συμμετείχαν οι πόλεις: Ηράκλειο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργος Ηλείας, Ρόδος, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά.Το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας πραγματοποιήθηκε στις 7 - 9 Απριλίου 2016 ξεπερνώντας κάθε προσδοκία σε συμμετοχές και ανταπόκριση από τον κόσμο.

Σε Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά,7422 μαθητές και 888 εκπαιδευτικοί, σε περισσότερα από 433 σχολεία εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν 593 ψηφιακά έργα.

Αρχείο ζωντανών μεταδόσεων Ηρακλείου: ΠέμπτηΠαρασκευήΣάββατοΣτο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε στις 26 - 29 Απριλίου 2017 συμμετείχαν 6706 μαθητές με την υποστήριξη 795 εκπαιδευτικών από 546 σχολεία και 16 πόλεις και συνολικά παρουσίασαν 546 ψηφιακά έργα.


Το Φεστιβάλ διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου (158058/Δ2/27-09-2016), ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του Υπουργού κ. Γαβρόγλου στην τηλεσυνάντηση μεταξύ των πόλεων, ο οποίος εξέφρασε την αρωγή του στον θεσμό αλλά και στην αξία της διδασκαλίας της επιστήμης της ΠληροφορικήςΣτις 19 - 21 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, στο οποίο 7032 μαθητές με την υποστήριξη 716 εκπαιδευτικών από 338 σχολεία, σε 13 πόλεις, εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν 522 ψηφιακά έργα.


Το Φεστιβάλ διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου (194888/Δ2/13-11-2017) και το επισκέφθηκε, στο Ηράκλειο, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο οποίος χαιρέτισε στην τηλεσυνάντηση όλων των πόλεων και εξέφρασε την αρωγή του στον θεσμό.
Kατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018-2019 πραγματοποιήθηκε το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, στο οποίο 5500 μαθητές σε 16 πόλεις εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν τα δικά τους ψηφιακά έργα.


Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Φ20.2/127415/Δ2/26-7-2018).